Γαστροστομία

Τι είναι η γαστροστομία;

Η διαδερμική γαστροστομία είναι μία σύγχρονη ενδοσκοπική τεχνική με την την οποία τοποθετείται ένας λεπτός μόνιμος σωλήνας σίτισης στον στομάχο χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ουσιαστικά δημιουργείται μία μόνιμη επικοινωνία ανάμεσα στον στόμαχο και στο δέρμα (συρρίγιο), επιτρέποντας όχι μόνο την χορήγηση τροφής αλλά και νερού ή φαρμάκων παρακάμπτοντας την στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής γλυτώνει από την ταλαιπωρία επαναλαμβανόμενης τοποθέτησης ρινογαστρικού σωλήνα καθώς και από μία χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση διαρκεί 15-20 λεπτά και απαιτεί την συνεργασία δύο ιατρών. Ο πρώτος πραγματοποιεί γαστροσκόπηση και εντοπίζει το σημείο του στομάχου στο οποίο θα τοποθετηθεί διαδερμικά ο καθετήρας σίτισης, και ο δεύτερος τοποθετεί τον σωλήνα διαδερμικά μετά από τοπική αναισθησία.

Ποιες είναι οι ενδείξεις τοποθέτησης γαστροστομίας;

Συνήθεις ενδείξεις είναι η δυσκαταποσία, η αδυναμία κατάποσης-σίτισης, οι υποτροπιάζουσες πνευμονίες από εισρόφηση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες νευρολογικές βλάβες. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς με στένωση οισοφάγου ή που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία καρκίνου οισοφάγου, φάρυγγα, λάρυγγα ή στοματικής κοιλότητας.

Το παρακάτω βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας περιγράφει την τεχνική της γαστροστομίας σε ογκολογικούς ασθενείς (τύπου Pexact).