Έλεγχος ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με αναπνευστικό τεστ

To ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι υπεύθυνο για μία πληθώρα δυσπεπτικών ενοχλήσεων και είναι πολύ συχνό στην Ελλάδα. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι υπεύθυνο για το έλκος στομάχου, το έλκος δωδεκαδακτύλου, τον καρκίνο στομάχου και για το λέμφωμα του στομάχου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι φορείς του μικροβίου χωρίς να το γνωρίζουν. Προοδευτικά το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί φλεγμονή στον στόμαχο (γαστρίτιδα), ενώ μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες οι οποίες προοδευτικά μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια (Ατροφία-> Εντερική μεταπλασία -> Δυσπλασία->Καρκίνος στομάχου). Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι αξιόπιστες για τον εντοπισμό της λοίμωξης. Ωστόσο είναι συχνό φαινόμενο οι ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 ή και σιδήρου.

Ο έλεγχος για ελικοβακτηρίδιο γίνεται με γαστροσκόπηση, με αναπνευστικό τεστ και με εξέταση κοπράνων. Η θεραπεία για την εξουδετέρωση (εκρίζωση) του μικροβίου συνήθως περιλαμβάνει 3 αντιβιώσεις για 14 μέρες με ποσοστά επιτυχίας 90%. Να τονιστεί ότι είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος και στους συγγενείς ή συντρόφους/συζύγους ασθενών με ελικοβακτηρίδιο δεδομένου ότι κολλάει με το σάλιο.

Απ’όλες τις μεθόδους ανίχνευσης του ελικοβακτηριδίου ή πιο εύκολη είναι το αναπνευστικό τεστ (Breath Test). Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός στο ιατρείο. Φυσάει με ένα καλαμάκι μέσα σε ένα σωλήνα, μετά πίνει φυσικό χυμό πορτοκάλι και μετά από 30 λεπτά φυσάει για δεύτερη φορά. Τα δύο φιαλίδια αποστέλλονται σε ένα ειδικό εργαστήριο που επεξεργάζεται τα δείγματα και το αποτέλεσμα αποστέλλεται στο ιατρό εντός 3-5 ημερών. Να τονιστεί ότι το αναπνευστικό τεστ δεν είναι αξιόπιστο όταν ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία με PPI (Losec, Nexium, Pariet, Laprazol κτλ). Γι’αυτό και συνίσταται η διακοπή τους τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το αναπνευστικό τεστ.