ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΝΕΑ


Βιοψία κυστικής βλάβης παγκρέατος στην Ευρωκλινική Αθηνών

Στις 11/02/2016 εγκαινιάστηκε η συνεργασία του κ. Μαυρογένη με την Ευρωκλινική Αθηνών,  όπου και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία βιοψία (EUS-FNA) κυστικής βλάβης παγκρέατος. Η ενδοσκοπική πράξη έγινε με καταστολή και η διάρκεια της ήταν 1 ώρα. Λόγω χρονίας ηπατοπάθειας και στα πλαίσια προεγχειρητικού ελέγχου (παγκρεατεκτομής Whipple) αρχικά πραγματοποιήθηκε βιοψία ήπατος με ενδοσκοπικό υπέρηχο και στην συνέχεια βιοψία της κυστικής βλάβης. Ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την ίδια μέρα. 

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη μέθοδος διάγνωσης παθήσεων του παγκρέατος, χοληφόρων αγγείων, λεμφαδενοπαθειών του μεσοθωρακίου και βλεννογονίων-υποβλεννογονίων ανωμαλιών οισοφάγου, στομάχου και ορθού. Λόγω του υψηλού κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού καθώς και των λίγων εκπαιδευτικών κέντρων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην χώρα μας και πραγματοποιείται μόνο σε επιλεγμένα ιατρικά κέντρα.

Βιοψία Παγκρέατος με ενδοσκοπικό υπέρηχο στο Metropolitan


Στις 19/01/2016 πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από τον Γ.Μαυρογένη  ενδοσκοπικός υπέρηχος παγκρέατος με FNA (βιοψία) σε ασθενή με κυστικές βλάβες παγκρεάτος. Τα απεικονιστικά και κυτταρολογικά ευρήματα οδήγησαν στην διάγνωση IPMN παγκρεάτος του κυρίως παγκρεατικού πόρου (ενδοπορικό θηλώδες βλεννώδες νεόπλασμα του παγκρέατος). Πρόκειται για μία κυστική νεοπλασματική βλάβη παγκρέατος με υψηλό ρίσκο εξέλιξης σε κακοήθεια όταν πληρούνται συγκεκριμένα απεικονιστικά κριτήρια. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπισή της οδηγούν σε πλήρη ίαση. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με μέθη χορηγούμενη από την αναισθησιολογική ομάδα του Metropolitan, στο άρτια εξοπλισμένο ενδοσκοπικό τμήμα του Metropolitan υπό την Διεύθυνση των κ. Γραμματόπουλου και κ. Δελή. 

Ενδοσκοπική θεραπεία αιμορραγίας από έλκος δωδεκαδακτύλου

Το παρακάτω βίντεο περιγράφει βήμα προς βήμα πώς αντιμετωπίζεται ενδοσκοπικά οξεία αιμορραγία έλκους δωδεκαδακτύλου με την βοήθεια τοπικής έγχυσης αδρεναλίνης, καυτηριασμού και τοποθέτησης κλιπ (ενδοσκοπικών ραμμάτων).Βίντεο ενδοσκοπικού υπερήχου: οξεία χολοκυστίτιδα, βιοψίες μάζας ήπατος και λεμφαδένων μεσοθωρακίου.

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι η εξέταση η οποία επιτρέπει να γίνει υπερηχογραφική εξέταση εν τω βάθει οργάνων πλησίον του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου με την βοήθεια ενός τροποποιημένου γαστροσκοπίου το οποίο διαθέτει κεφαλή υπερήχου. Δομές όπως το πάγκρεας, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη απεικονίζονται με ακρίβεια και αν κριθεί απαραίτητο μπορούν να ληφθούν ανώδυνα βιοψίες. Στα παρακάτω βίντεο παρουσίαζονται να υπερηχογραφικά σημεία 1) οξείας χολοκυστίτιδας, 2) ο τρόπος βιοψίας ενός όγκου ήπατος και 3) λεμφαδένων μεσοθωρακίου σε ασθενή με σαρκοείδωση, χωρίς να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση. Να τονιστεί ότι ο ενδοσκοπικός υπέρηχος γίνεται με ήπια καταστολή και ότι δεν χρείαζεται νοσηλεία μετά την εξέταση.

Βίντεο με πολυπεκτομές: α) στην ειλεοτυφλική βαλβίδα β) με τοποθέτηση ενδοσκοπικού ράμματος (Endoloop).


Το παραπάνω βίντεο δείχνει αφαίρεση επίπεδου πολύποδα πάνω στην ειλεοτυφλικη βαλβίδα σε ένα από τα πλεόν δύσκολα σημεία του παχέος εντέρου λόγω του ρίσκου διάτρησης αλλά και της δύσκολης προσέγγισης.


Το παρακάτω βίντεο δείχνει την εκτομή ενός μεγάλου πολύποδα παχέος εντέρου μετά από τοποθέτηση ενδοσκοπικού ράμματος.Παρουσίαση νέων υβριδικών ενδοσκοπικών-λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για την αφαίρεση όγκων στομάχου από Έλληνες ιατρούς.

Στις 21 Νοεμβρίου 2015 έγινε μία σημαντική δημοσίευση στο Παγκόσμιο περιοδικό Γαστρεντερολογίας (World Journal of Gastroenterology) με έδρα την Καλιφόρνια από τον Επεμβατικό Γαστρεντερολόγο Γεώργιο Μαυρογένη σε συνεργασία με τον Χειρουργό-Λαπαροσκόπο Δημήτριο Ντουράκη απο τις πανεπιστημιακές κλινικές του Στρασβούργου, και συνεργάτη του διάσημου λαπαροσκοπικού κέντρου IRCAD στη Γαλλία με τίτλο ‘Υβριδικές Ενδοσκοπικές Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις Όγκων του Ανωτέρου Πεπτικού Σωλήνα’.  Στο εκτενές αυτό άρθρο οι δύο ιατροί περιγράφουν 10 παραλλαγές ενός πρωτοποριακού τρόπου μικροχειρουργικής προσέγγισης όγκων στομάχου που είναι γνωστός στην ιατρική κοινότητα ως LECS (Laparoscopic Endoscopic Cooperative Surgery). Χαρακτηριστικό αυτών των επεμβάσεων είναι ότι ο όγκος αφαιρείται μέσα από το στομάχι με τη βοήθεια ενος γαστροσκοπίου υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του χειρουργού λαπαροσκόπου. Ο επεμβατικός γαστρεντερολόγος χρησιμοποιεί μικρομαχαιρίδια τα οποία προωθεί μέσα από το γαστροσκόπιο έτσι ώστε να αποκολλήσει τον όγκο από τα εντω βάθει τοιχώματα του στομάχου με την τεχνική που ονομάζεται ESD και η οποία έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία. Στην συνέχεια ο λαπαροσκόπος ολοκληρώνει την επέμβαση και κλείνει το γαστρικό τοίχωμα επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την αφαίρεση μόνο του τμήματος του στομάχου που περιέχει τον όγκο χωρίς περιττό υγιή ιστό. Μάλιστα, προκειμένου η τεχνική αυτή να είναι εφικτή και από ομάδες χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε προχωρημένες ενδοσκοπικές πράξεις περιγράφονται 10 παραλλαγές της, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες της εκάστοτε ενδοσκοπικής-χειρουργικής μονάδας. Πρόκειται για το 36 ερευνητικό άρθρο του κ. Μαυρογένη στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία και το πρώτο με επίσημη πλέον έδρα την Μυτιλήνη. Το άρθρο είναι προσβάσιμο εδώ.


Πρώτη εντεροσκόπηση με κάψουλα στη Μυτιλήνη

Η ενδοσκοπηση με κάψουλα είναι μία επαναστατική εξέταση που επιτρέπει την ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου με την βοήθεια μίας καταπινόμενης κάμερας η οποία διαθέτει φακό, φλας και κάρτα μνήμης και η οποία καταγράφει σε βίντεο διάρκειας 10-12 ωρών  το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Χρησιμοποιείται όταν ο ιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια βλάβη στο λεπτό έντερο σε ασθενείς με ανεξήγητες αιμορραγίες, διάρροιες, κοιλιακά άλγη, ή υποψία νόσου του Crohn. Η εξέταση αυτή πραγματοποείται μόνο σε επιλεγμένα νοσοκομεία λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που προυποθέτει η ανάγνωση και ερμηνεία των εικόνων του εσωτερικού του λεπτού εντέρου.

 Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Μυτιλήνη ενδοσκόπηση με κάψουλα από τον Γαστρεντερολόγο Μαυρογένη Γεώργιο ο οποίος  διετέλεσε υπεύθυνος του τμήματος ενδοσκοπήσεων με κάψουλα στις πανεπιστημιακές κλινικές του Στραβούργου και Βρυξελλών την περίοδο 2009-2015 και έχει δημοσιεύσει εκτενώς μελέτες με κάψουλα σε διεθνή περιοδικά γαστρεντερολογίας.

Η εξέταση αφορούσε ένα 80 χρονο ασθενή με πολλαπλές  αιμορραγίες (μέλαινες κενώσεις) οι οποίες τον οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες νοσηλείες τα τελευταία 3 χρόνια. Η εξέταση αποκάλυψε την παρουσία μιας αιμορραγικής αγγειοδυσπλαστικής βλάβης στο εγγύς τμήμα του λεπτού εντέρου. Στην συνέχεια ο ιατρός πραγματοποίησε στο ιατρείο του στη Μυτιλήνη καυτηριασμό της βλάβης με ένα ειδικό ενδοσκόπιο (εντεροσκόπιο) και τοποθετήθηκαν μεταλλικά ράμματα (κλιπ)                                             στο σημείο της βλάβης για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής.

1