Ενδοσκοπικός υπέρηχος


Τι είναι ο ενδοσκοπικός υπέρηχος;

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μία επαναστατική εξέταση η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση υπερηχογραφικής απεικόνισης μέσα από το γαστρεντερολογικό σωλήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει την εξέταση από απόσταση λίγων χιλιοστών λεμφαδένων, ήπατος, χοληδόχου πόρου, παγκρέατος και ανωμαλιών των τοιχωμάτων του οισοφάγου, στομάχου, λεπτού και παχέoς εντέρου. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα λήψης βιοψιών που επιτρέπουν τη διαφοροδιάγνωση λεμφαδενοπάθειας μεσοθωρακίου και άνω κοιλίας, μαζών παγκρέατος και χοληφόρου δέντρου.Ποιές είναι οι ενδείξεις  ενδοσκοπικού υπερήχου;

Ίκτερος ανεξήγητης αιτιολογίας, διάταση του χοληδόχου πόρου, υποβλεννογόνιες βλάβες του οισοφάγου, στομάχου, δωδεκαδακτύλου και ορθού, βιοψία λεμφαδένων μεσοθωρακίου και άνω κοιλίας, βιοψία μαζών παγκρέατος, σταδιοποίηση νεοπλασιών πνεύμονα, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος ορθού. 

Πώς γίνεται η εξέταση; 

Με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και μία γαστροσκόπηση

Πόση ώρα διαρκεί η εξέταση;

30-60 λεπτά


Η λήψη βιοψιών γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή;

Ο ασθενής δεν αισθάνεται την λήψη των βιοψιών. Η εξέταση είναι ανώδυνη διότι δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου στα σημεία οπού γίνονται οι βιοψίες.